Пътуване с кола до Егейска Турция

Пътуване с кола до Егейска Турция

Пътуване с кола до Егейска Турция, или по-точно, пътуване с кола по маршрут Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Чешме, Бодрум, Мармарис.

След Одрин започва магистралата - влизането и излизането от нея е уредено с тол гейт. За идващите от Инстанбул - преди гейта, за тези които пътуват към Инстанбул - след гейта. До края на миналата година на тези гейтове имаше няколко типа преминавания в зависомост от начина на заплащане - за такива с радио-честотна идентификация и за класическите предплатени карти, които чекирате на излизане от магистралата. Тези с радио-честотна идентификация само намаляват през гейта без да спират, а за другите има спусната бариера, която се вдига едва след валидно чекиране с карта. Ако от едната страна не работи се минава от другата страна и обратно - там скоростта е ниска, така че няма опасност. Можете да влезете спокойно без да сте си платили, но трябва да сте платили преди да излезете - затова пунктовете за закупуване на устройство за отчитане и за дозареждане на вече закупено са след входа на магистралата и точно преди изхода.

Вече не се спира на излизане - само се намаля. Ако нямате заплатена такса ще си излезете с общия поток - никой няма да ви спре на самия гейт, защото при техния трафик ще настане гражданска война. Това не значи, че не сте заснети с час и място на излизането, с отметка че нямате заплатена такса, което е достатъчно ако искат да предприемат последстващи действия.

Двата ферибота за егейска Турция Лапсеки Гелиболу и Чанаккале  са много начесто. Няма чакане от сорта на един час. Вървят по няколко корабчета и общо взето винаги има чакащо корабче, което се пълни и след това тръгва. Разлика в цената има между двата ферибота но е минимална. Разликата в пътя също е минимална.


До Дидим (от София) е между 12 и 14 часа. 
Зависи от спиранията и скоростта, която се поддържа по магистралата в Турция.

За Дидим, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Чешме, Айвалък и прочие морски курорти, стикера за магистрала се взимат след Измир. Ако се пътува за Истанбул се взима от края на Одрин. 
Ако се пътува за морските курорти, може да не се минава през Одрин, а по магистралата точно преди платения участък има отклонение за Кушадасъ. Patuvane-s-kola-do-Egeiska-Turcya