Времето
на
Памуккале

7 °C

Разкъсана облачност

вятър 9 км/ч

2024-02-09 5 | 15 °C
2024-02-10 3 | 16 °C
2024-02-11 3 | 16 °C
2024-02-12 6 | 18 °CПамуккале

Памуккале

Памуккале или „замъкът на памука” е известен курортен град в провинцията Денизли и един от най-забележителните природни феномени на Турция. В следствие на множество земетресения в местността са се образувани многобройни минерални извори, благодарение на високото съдържание на варовик във водата се е образувал Памуккале.

На върха му се намира древния град Хиераполис, откъдето водните струи богати на минерални соли падат върху скалистите тераси, образувайки басейни  с топла вода, която хармонично се стича надолу. Местността не случайно е асоциирана с памук, каменните тераси напомнят облаци, басейните са пълни с лазурна или снежно бяла вода, приказна и невероятна гледка

Легендата гласи, че водите подмладяват с 10 години и самата Клеопатра е поддържала красотата си в Памуккале, всеки може да се потопи в извора носещ нейното име. 35 градусовата вода стичаща се по скалите, извира от планината Кал Даъ в Западен Анадол. Изворите са изключително лечебни, историята твърди, че императори и крале са посещавали Памуккале именно заради целебните свойства на водите, благоприятни при нервни заболявания, рахит, паралич, нарушения на сърдечно съдовата дейност и други.

При посещение на местността, не може да бъде подминат свещеният град Хиераполис, основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите владетелите на Пергамон. Градът е именован в чест на Хиера, жена на Телефос, син на Херкулес.  Сред историческите забележителности запазени в природо-археологическия музей Памуккале-Хиераполис са храма на Аполон, Християнската базилика, огромния Некропол, римския амфитеатър, Арката на Домициан. Извън пределите на града има гробище с 1200 пищно украсени гробници.

И двата обекта са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на „ЮНЕСКО”.

 

Изворите на Памуккале, започват  да затихват и до десет години това място може да не същестува. Част от варовиковите басейни вече са празни и е само въпрос на време белият им калций да се замърси и да се разпадне.