град Коня, Турция

Коня, Турция, Дедеман

Коня е зелен оазис насред гола равнина, център на анадолския ислям и основател на световноизвестния орден на Руми- 12 декември.

Всяка година между 11 и 17 декември в град Коня  се стичат почитатели и поклонници от цял свят и градът от 1 милион удвоява населението си за празниците на Мевлана. 

Мевлана е поетът философ и мистик Джелаледин Руми.

„Ела, ела, ела, който и да си,
дали неверник
или на огъня се кланяш, 
или езичник,
дори и да си престъпил
своите обети стотици пъти.
Нашата врата
не е вратата на отчаянието.
Ела такъв, какъвто си.“

Така поетът философ и мистик Джелаледин Руми, наричан Мевлана, призовава към лоното на любовта и единението с Бога. Този Бог, с когото той се е съединил в деня на смъртта си, празнуван като сватба. 

Кулминацията на празниците е на 17 декември, когато се изпълнява ритуалът сема – танцът на въртящите се дервиши, в който участват хиляди, вече и жени. Звучи мистичната суфистка музика, изпълнявана на дървена флейта и ударен инструмент. Дервиши всъщност може да гледате в заведения дори и в Истанбул, но това е представление за туристите, сравнимо с нестинарските танци в Слънчев бряг. Макар че дори и в ресторант изпълнителите на ритуала изглеждат много съсредоточени в танца-молитва и единение с Бога. Правят го на тъмно – излизат с белите си дрехи, върху тях тъмни наметала, които свалят в израз на освобождаването от земното, преди да започнат да се въртят в омагьосващия си танц. Забранено е да бъдат снимани, докато се въртят.

Забележителностите, разстояние до град Коня

Разстояние до Коня

Коня се намира на около 1300км от София, на 700км от Истанбул и на около 250 километра от столицата на Турция- Анкара. Най-важните забележителности в град Коня са:

екскурзии до Кападокия

В Коня обикновено се нощува и разглежда в организираните екскурзии до Кападокия. Друг начин са полет със самолет от Истанбул или Анкара. 


Екскурзия до Кападокия - 5 нощувки - УСЕТИ ВЪЛШЕБНАТА МАГИЯТА!

Усетете магията на феномена Кападокия! Насладете се на запомнящи се гледки от най-красивите кътчета на Турция! Резервирайте сега с отстъпка екскурзия до Кападокия - земя с необикновена природа, удивителни скални образувания, приказни комини, скали с различни чудати форми и цветове, уникално накъдрени пейзажи! Дати на екскурзията: 09 - 14.10.2018 ПРОГРАМА на Екскурзията до КАПАДОКИЯ Първи ден В 05:00 ч. Отпътуване от София (пл....

Септемврийски празници в Кападокия със самолет - ЗЕМЯТА НА ЧУДЕСАТА

Специален подарък за Вас: При направена резервация за екскурзия в Кападокия, получавате - Пътеводител за Турция КОМБИНИРАНА ПРОГРАМА АВТОБУС И САМОЛЕТ 20 - 24 Септември 2018г. Кападокия! Земята на приказните "комини“, формирали се преди 13 милиона години, впечатляващи природни скални образувания. Цели градове и храмове, разпространяващи се дълбоко под земята, съществуват в странна, неземна атмосфера.