град Коня, Турция

Коня, Турция, Дедеман

Коня е зелен оазис насред гола равнина, център на анадолския ислям и основател на световноизвестния орден на Руми- 12 декември.

Всяка година между 11 и 17 декември в град Коня  се стичат почитатели и поклонници от цял свят и градът от 1 милион удвоява населението си за празниците на Мевлана. 

Мевлана е поетът философ и мистик Джелаледин Руми.

„Ела, ела, ела, който и да си,
дали неверник
или на огъня се кланяш, 
или езичник,
дори и да си престъпил
своите обети стотици пъти.
Нашата врата
не е вратата на отчаянието.
Ела такъв, какъвто си.“

Така поетът философ и мистик Джелаледин Руми, наричан Мевлана, призовава към лоното на любовта и единението с Бога. Този Бог, с когото той се е съединил в деня на смъртта си, празнуван като сватба. 

Кулминацията на празниците е на 17 декември, когато се изпълнява ритуалът сема – танцът на въртящите се дервиши, в който участват хиляди, вече и жени. Звучи мистичната суфистка музика, изпълнявана на дървена флейта и ударен инструмент. Дервиши всъщност може да гледате в заведения дори и в Истанбул, но това е представление за туристите, сравнимо с нестинарските танци в Слънчев бряг. Макар че дори и в ресторант изпълнителите на ритуала изглеждат много съсредоточени в танца-молитва и единение с Бога. Правят го на тъмно – излизат с белите си дрехи, върху тях тъмни наметала, които свалят в израз на освобождаването от земното, преди да започнат да се въртят в омагьосващия си танц. Забранено е да бъдат снимани, докато се въртят.

Забележителностите, разстояние до град Коня

Разстояние до Коня

Коня се намира на около 1300км от София, на 700км от Истанбул и на около 250 километра от столицата на Турция- Анкара. Най-важните забележителности в град Коня са:

екскурзии до Кападокия

В Коня обикновено се нощува и разглежда в организираните екскурзии до Кападокия. Друг начин са полет със самолет от Истанбул или Анкара. 


Кападокия - самолетна програма


Екскурзии до Кападакия - самолетна програма iFrameResize({checkOrigin:false, heightCalculationMethod : `max` })