Забележителности, Коня, Турция

Хълмът на Аладин, мавзолеят на Мевлана, етонографския музей са само част от забележителностите във и около град Коня.  мавзолея на Мевлана

с прелестната розова градина, стария град, останките от древногръцкия и римския му период, кервансараите на селджукските турци. 


Езерото Туз


Езерото Туз

Езеро Туз, (турски: Tuz Gölü , което означава Соленото Езеро) е езеро в централната част на провинцията Анатолия, Турция. Езерото е второто по големина в Турция, след езеро Ван. Намира се на около 105 километра североизточно отКония, и на 150 километра югозападно от столицата, Анкара.

През повечето от годината, Туз не е по дълбоко от 1-2 метра. Площта му е около 1 600 км². Територията на езерото е разделена между тези турски провинции:провинцията Анкара, провинцията Акцарай и провинцията Кония.

Езерото е с изключителен физиологичен разтвор, и през лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол който достига дебелина до 30 см. През зимата, част от солта се разтваря отново в прясна вода, която се въвежда в езерото чрез валеж на дъжд. Този процес подпомага на солните мини, които се намират в езерото. Трите активни мини в езерото произвеждат 70% от солта, консумирана в Турция. Основната дейност в района около езеро Туз е основно свързана с преработката и рафинирането на сол. Земята около езерото е плодородна, с изключение на южната част, където широки сезонни наводнения са често срещани.