Пътуване с кола до Егейска Турция

Пътуване с кола до Егейска Турция

Пътуване с кола до Егейска Турция, или по-точно, пътуване с кола по маршрут Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Чешме, Бодрум, Мармарис.

След Одрин започва магистралата - влизането и излизането от нея е уредено с тол гейт. За идващите от Инстанбул - преди гейта, за тези които пътуват към Инстанбул - след гейта. До края на миналата година на тези гейтове имаше няколко типа преминавания в зависомост от начина на заплащане - за такива с радио-честотна идентификация и за класическите предплатени карти, които чекирате на излизане от магистралата. Тези с радио-честотна идентификация само намаляват през гейта без да спират, а за другите има спусната бариера, която се вдига едва след валидно чекиране с карта. Ако от едната страна не работи се минава от другата страна и обратно - там скоростта е ниска, така че няма опасност. Можете да влезете спокойно без да сте си платили, но трябва да сте платили преди да излезете - затова пунктовете за закупуване на устройство за отчитане и за дозареждане на вече закупено са след входа на магистралата и точно преди изхода.

Вече не се спира на излизане - само се намаля. Ако нямате заплатена такса ще си излезете с общия поток - никой няма да ви спре на самия гейт, защото при техния трафик ще настане гражданска война. Това не значи, че не сте заснети с час и място на излизането, с отметка че нямате заплатена такса, което е достатъчно ако искат да предприемат последстващи действия.

Двата ферибота за егейска Турция Лапсеки Гелиболу и Чанаккале  са много начесто. Няма чакане от сорта на един час. Вървят по няколко корабчета и общо взето винаги има чакащо корабче, което се пълни и след това тръгва. Разлика в цената има между двата ферибота но е минимална. Разликата в пътя също е минимална.


До Дидим (от София) е между 12 и 14 часа. 
Зависи от спиранията и скоростта, която се поддържа по магистралата в Турция.

За Дидим, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Чешме, Айвалък и прочие морски курорти, стикера за магистрала се взимат след Измир. Ако се пътува за Истанбул се взима от края на Одрин. 
Ако се пътува за морските курорти, може да не се минава през Одрин, а по магистралата точно преди платения участък има отклонение за Кушадасъ. Patuvane-s-kola-do-Egeiska-TurcyaВажна информация при пътуване до Турция с автомобил! 

Ако влизате в Турция с чужда, лизингова или фирмена кола, задължително е наличието на пълномощно преведено на турски език!

Ако влизате в Турция с фирмена кола, дори Вие сте управител на ООД / ЕООД или собственик на ЕТ нужно е изрично фирмата да упълномощи водача с правото да управлявата колата на територията на Турция

Пълномощното се извежда при нотариус. Със завереното от нотариус пълномощно следва да отидете в лицензирана преводаческа фирма, която да извърши легален превод на Вашето пълномощно на турски език. 

В преводаческата фирма нотариално завереното пълномощно на български език се прикрепва към превода на турски език и се поставят печат на кантората за преводи. 

Според информация от турското посолство документа дори трябва да бъде легализиран, за което трябва да предвидите още поне 3 работни дни. 

Целият процес по

превод и легализация на Вашето пълномощно за пътуване в Турция

можете да извършите във фирма Давитоз

Преводи на пълномощното за пътуване в Турция можете да поръчате онлайн, а Вашите документи да получите от офисите на Давитоз в София, Пловдив, Варна, Бургас или по пощата. 

Цените за превод на документи и пълномощни на турски език в Давитоз са от 19 до 29 лева на страница в зависимост от документа и срока за извършване на превода на турски език