Времето
в
Кападокия

16 °C

Дъжд с гръмотевици

вятър 4 км/ч

2024-05-26 8 | 21 °C
2024-05-27 11 | 20 °C
2024-05-28 11 | 22 °C
2024-05-29 11 | 24 °CРазстояние до Кападокия

Говорейки за Кападокия основно се приемат градовете Ючхисар, Гьореме, Аванос, Юргюл, Деринкую, Каймаклъ и Ъхлара. Те се намират областите Аксарай, Невшехир, Хийде, Кайсери и Кършехир. Разстоянието от София през Пловдив е около 1300км и се взима за 14-18 часа. Минава се през Истанбул и Анкара, където е удачно да направите междинните нощувки. 


Горивата в Турция


Цените на горивата в Турция са по-скъпи. Осезаемо по-скъп е бензина- над 50% по-висока цена от България, с около 20% е по-скъп дизела в Турция. Важно е да знаете че горивата са на различни цени в различните бензиностанции, така че следете табелите за цени на горивата в Турция. 

  

Магистрални такси в Турция


Магистрални такси в Турция, кога, къде, как и колко се плаща за магистралите в Турция. Цени на винетки за магистралите в Турция. От къде да закупим винетка за магистралите в Турция. Всички видове магистрални такси в Турция и за Турция. Винетни такси за магистралите в Турция.

Отправяме се на път за Турция. Вижте тук с какво трябва да се сблъскаме и какво трябва да направим? И така: Magistralni-taksi-Turcya

  

Пътуване до Истанбул с кола


Пътуване до Истанбул с кола. Без винетна такса за магистрала в Турция!!! Може ли пътуване през магистралите на Турция да е без винетни такси??? До Истанбул с кола.

Цени за магистралата до Истанбул и винетна такса за магистралата до Истанбул. От къде да закупим винетка за магистралата до Истанбул, и колко струва тя???

Влизате през Капитан Андреево,понеже никъде нищо не пише решавате да пробвате на първата бензиностанция,там греда....След 25км има сграда и там има шеф ,на 26тия км има стеснения за по една кола да минава в всяко платно,спирате преди тези заграждения и пресичате пеш магистралата, за да отидете отсреща до сградата. Всичко навсякъде е почти написано на турски, но шукер тук е. Тук се плащат магистралните, и винетни такси. Човека зад гишето ще поиска талона на колата и задграничният ви паспорт, казвате  му че отивате до Истанбул, и той ще ви даде нещо като винетка на две части. Едната я залепвате на предното стъкло,а другата служи да заредите пари в винетката. Всичко ще ви излезе 30 лири ,и накрая като се връщате на същото място на бариерата ще ви отчете че са ви останали около 5 лири. И така:

Платената магистрала за Истанбул започва малко след Едирне (Одрин). На толпункта минавате без изобщо да спирате, само се намалява скороста. Най-вероятно ще чуете аларма, но спокойно, продължавате си. На входа на Истанбул има същия толпункт, това е края на платената магистрала. Преди пункта вдясно (има много голямо уширение с място за спиране) има двуетажна бяла сграда откъдето се купува въпросния стикер. Прави се с паспорта на собственика и талона на колата, тези данни се въвеждат в чипа за да не може той да се отлепва и залепва на друга кола. След 20,оо ч. сградата затваря и продажбите се осъществяват от специален микробус със светеща табела, паркиран пред сградата,така че, обслужването е денонощно. Ако сградата работи, може да минете и с 30 лири, но тези от микробуса зареждат за минимум 50 лири, достатъчни за 7 минавания отсечката Одрин - Истанбул. Залепвате стикера на предния джам зад огледалото, и отивате да излезете от магистралата през пунктовете (бариерите ги няма вече) с надпис HGS. Системата автоматично отнема от вашия чип 6,98 лири или 5 лири - изписва се на екрана срещу вас. Виждате, че има разлика, но защо ли??? Може би има значение денем ли е, нощем ли е, делник ли е, празник ли е.... И да чуете алармата продължавате си. С въпросния стикер по аналогичен начин се минава и през мостовете и други платени пътища. Ако ще излизате от магистралата преди Истанбул, напр. Текирдак или Силиври, ще трябва да си купите стикера при влизането в магистралата при Одрин. И една малка хитрина от нас:

 Ако за 7 дена минеш 30 пъти таксата ти не е 0 лири, а 30 х Таксата за едно преминаване, но ако престоят ви в Турция е по малко от 7 дни, винетна такса за магистрала вообще не ви е нужна!!! Patuvane-ot-Sofia-do-Istanbul-s-kola

 

  

Пътуване до Турция


Пътуване до Турция. Patuvane-do-Turcya. 96 часа за преминаване през Турция.

При транзитно преминаване през Турция се издават таксови марки от дипломатическите представителства на Р. Турция в Р. България, на стойност 25 щ.д. или на гранично контролно-пропускателните пунктове при влизане в страната на стойност 138.80 нови турски лири (около 103 щ.д.). Срокът за транзитно преминаване е до 96 часа. Влизащите или транзитно преминаващите през Турция заплащат също магистрални такси, такса за дезинфекция и т.н.  От 1 юни 2005 г. е въведено ограничение за влизане в Турция на моторни превозни средства, произведени преди повече от 20 години. Мярката засяга МПС за превоз на пътници (автомобили, микробуси и автобуси) с чужда и турска регистрация. Наложеното ограничение е в съответствие със "Закона за движение по пътищата" на Република Турция, влязъл в сила на 25 февруари 2005 г. 

  

Пътуване с кола до Егейска Турция


Пътуване с кола до Егейска Турция, или по-точно, пътуване с кола по маршрут Айвалък, Кушадасъ, Дидим, Чешме, Бодрум, Мармарис.

След Одрин започва магистралата - влизането и излизането от нея е уредено с тол гейт. За идващите от Инстанбул - преди гейта, за тези които пътуват към Инстанбул - след гейта. До края на миналата година на тези гейтове имаше няколко типа преминавания в зависомост от начина на заплащане - за такива с радио-честотна идентификация и за класическите предплатени карти, които чекирате на излизане от магистралата. Тези с радио-честотна идентификация само намаляват през гейта без да спират, а за другите има спусната бариера, която се вдига едва след валидно чекиране с карта. Ако от едната страна не работи се минава от другата страна и обратно - там скоростта е ниска, така че няма опасност. Можете да влезете спокойно без да сте си платили, но трябва да сте платили преди да излезете - затова пунктовете за закупуване на устройство за отчитане и за дозареждане на вече закупено са след входа на магистралата и точно преди изхода.

Вече не се спира на излизане - само се намаля. Ако нямате заплатена такса ще си излезете с общия поток - никой няма да ви спре на самия гейт, защото при техния трафик ще настане гражданска война. Това не значи, че не сте заснети с час и място на излизането, с отметка че нямате заплатена такса, което е достатъчно ако искат да предприемат последстващи действия.

Двата ферибота за егейска Турция Лапсеки Гелиболу и Чанаккале  са много начесто. Няма чакане от сорта на един час. Вървят по няколко корабчета и общо взето винаги има чакащо корабче, което се пълни и след това тръгва. Разлика в цената има между двата ферибота но е минимална. Разликата в пътя също е минимална.


До Дидим (от София) е между 12 и 14 часа. 
Зависи от спиранията и скоростта, която се поддържа по магистралата в Турция.

За Дидим, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Чешме, Айвалък и прочие морски курорти, стикера за магистрала се взимат след Измир. Ако се пътува за Истанбул се взима от края на Одрин. 
Ако се пътува за морските курорти, може да не се минава през Одрин, а по магистралата точно преди платения участък има отклонение за Кушадасъ. Patuvane-s-kola-do-Egeiska-Turcya  

Чешме


Живописно, тихо и спокойно курортно селище с уникална атмосфера. Чешме е основан от Римляните през 196 г. п.р.Н.Е., като важно пристанище. Разположен на брега на Егейско море, Чшме се намира  на 85 км. източно от Измир и на 8 км. по вода от гръцкия остров Хиос. 

Чешме е наричан още " Перлата на Егейска Турция" , " Оазисът на турската аристокрация" или " Раят за сърфистите на Средиземно море. В буквален превод името му означава " Фонтан" , наименованието се дължи на изобилието от лечебни извори с топла вода. Освен с изворите, Чешме е известен с винопроизводството си, природните красоти, белите пясъчни плажове и исторически забележителности и предлага на посетителите си красиви природни гледки и богата култура. Разположението на селището го превръща в прекрасно място за практикуване на водни спортове като сърфинг и гребане с кану. Жителите му са приветливи и гостоприемни, а удобствата в първокласните хотели приканват за една истинска почивка. 

  

Най-добрите хотели в Кушадасъ


Най-добрите хотели в Кушадасъ. Класация по мнения за хотели 3, 4, 5 звезди и HV селища в Кушадасъ.