Летище Ататюрк

Летище Ататюрк

Летище Ататюрк - Истанбул - Турция. Истанбул. Ататюрк (IST)Истанбул, Турция.

Летище Ататюрк е главната аерогара, обслужваща турския град Истанбул. За разлика от другото летище на града, Сабиха Гьокчен, Ататюрк е разположено в европейската част на Истанбул, на 24 км западно от центъра на града. Кръстено е на основателя и първи президент на Република Турция – Мустафа Кемал Ататюрк. През 2011 г. това е 29-тото най-натоварено летище в света и 8-мото по пътнически трафик в Европа с повече от 37 млн. обслужени пътници.

Летището разполага с четири терминала, като един от тях е карго терминал и един обслужва частни самолети и чартърни полети. Пътническите терминали са два, като на Терминал 1 се обслужват пасажери от вътрешни за страната полети, а на Терминал 2 от международни. Летище Ататюрк е седалище на турския национален авиопревозвач Turkish Airlines, както и на авиокомпаниите Onur Air и Atlasjet.

Сред останалите авиокомпании, предлагащи самолетни билети от и до истанбулския аеропорт, са Pegasus Airlines, Aeroflot, Alitalia, Gulf Air, KLM, Air France, Emirates, Olympic Air, Etihad Airways, Qatar Airways, United Airlines, Delta Air Lines, Lufthansa, EgyptAir, Austrian Airlines, British Airways, Aerosvit, Air Malta и др.