¬ремето
в
»станбул

26 ∞C

ясно

в€тър 19 км/ч

2024-07-15 23 | 32 ∞C
2024-07-16 24 | 33 ∞C
2024-07-17 25 | 34 ∞C
2024-07-18 25 | 35 ∞C

“емпература на водата

13 ∞C
»нформаци€ за летищата в »станбул

«а летищата в »станбул

»нформаци€ за летищата в »станбул - “урци€, терминали, обслужващи авиолинии, авиокомпании от и за »станбулските летища в “урци€. «а летищата в “урци€ - »станбул. “урци€ - »станбул.

Ћетище јтатюрк - »станбул - “урци€

Ћетище —абиха √ьокчен - »станбул - “урци€

“ретото летище в »станбул - “урци€


Ћетище јтатюрк


Ћетище јтатюрк - »станбул - “урци€.†»станбул.†јтатюрк (IST)»станбул,†“урци€.

Ћетище јтатюрк е главната аерогара, обслужваща турски€ град »станбул. «а разлика от другото летище на града, —абиха √ьокчен, јтатюрк е разположено в европейската част на »станбул, на 24 км западно от центъра на града.  ръстено е на основател€ и първи президент на –епублика “урци€ Ц ћустафа  емал јтатюрк. ѕрез 2011 г. това е 29-тото най-натоварено летище в света и 8-мото по пътнически трафик в ≈вропа с повече от 37 млн. обслужени пътници.

Ћетището разполага с четири терминала, като един от т€х е карго терминал и един обслужва частни самолети и чартърни полети. ѕътническите терминали са два, като на “ерминал 1 се обслужват пасажери от вътрешни за страната полети, а на “ерминал 2 от международни. Ћетище јтатюрк е седалище на турски€ национален авиопревозвач Turkish Airlines, както и на авиокомпаниите Onur Air и Atlasjet.

—ред останалите авиокомпании, предлагащи самолетни билети от и до истанбулски€ аеропорт, са Pegasus Airlines, Aeroflot, Alitalia, Gulf Air, KLM, Air France, Emirates, Olympic Air, Etihad Airways, Qatar Airways, United Airlines, Delta Air Lines, Lufthansa, EgyptAir, Austrian Airlines, British Airways, Aerosvit, Air Malta и др.

  

Ћетище —абиха √ьокчен


Ћетище —абиха†√ьокчен†- »станбул - “урци€.†Istanbul Sabiha Gokcen (SAW)†»станбул,†“урци€

Ћетище —абиха √ьокчен е едно от международните летища, обслужващи град »станбул в “урци€.  ръстено е на първата жена в света, пилотирала боен самолет. –азположено е на 35 км югоизточно от центъра на »станбул, в неговата азиатска част. Ћетището е построено, за да поеме част от значително нараснали€ трафик на летище јтатюрк в европейската част на града. –азполага с терминал за полети в страната и международен терминал, които след поднов€ването и разшир€ването, завършило октомври 2009 г., са слети в една сграда и трафикът набро€ва 25 милиона пътници годишно.

ѕрез септември 2010 г. —абиха √ьокчен печели наградата за най-добро летище в света на —ветовни€ конгрес на нискотарифните авиокомпании в Ћондон.

—ред големи€ брой авиокомпани, излитащи и кацащи на истанбулското летище —абиха √ьокчен, са Turkish Airlines, Sun Express, Spanair, Pegasus Airlines, Petra Airlines, EasyJet, Air Arabia и др. —езонно има полети и на нискобюджетната авиокомпани€ Germanwings.