Къщата на Дева Мария

Къщата на Дева Мария край Ефес, Турция

Домът на Дева Мария е едновременно християнски и мюсюлмански храм намиращ се в планината Koressos (на турски: Bulbuldag - в превод - Планината на славеите) само на няколко минути път от античния град Ефес, в днешна Турция, на 7 км от селището Селчук.

Много съвременни историци и богослови приемат с голяма доза достоверност, че Дева Мария (майката на Исус Христос), е била отведена в тази каменна къща от Свети Йоан Богослов и живее там докрая на живота си.

Защо се смята, че именно тък наистина е живяла Дева Мария:

  • Присъствието на Църква на Богородица в самия Ефес, говори още за това, че тя е първата базилика в света, посветена на Дева Мария. А в ранните векове на християнството, местата за поклонение са посвещавани само на лица, които са живели и починали в даден район.
  • В Ефес се намират гробницата на апостол Свети Йоан Богослов и базиликата "Свети Йоан". Според новия завет Исус Христос, преди да умре на кръста, възложенил на Свети Йоан да се грижи за майка му (Йоан 19:26-27). Смята се, че след разпъването на Исус, Свети Йоан напуска Ерусалим и се заселва в Ефес, за да подкрепи привържениците на християнството, тъй като Ефес е бил един от най-големите и най-безопасните нехристиянски градове за времето си (столица на област Мала Азия от Римската империя). След пристигането си тук той построява малка къща високо в планината за да бъде Мария извън големия град, и да я предпази от поклонниците на Артемида в региона.