Памуккале

Памуккале

Една от забележителностите, които е препоръчително да посетите, когато сте на почивака в Кушадасъ, е природната забележителност Памуккале. Тя се намира на около 200 км източно от Кушадасъ и екскурзиите до там обикновен продължават цял ден. 

Памуккале в превод от турски означава "крепостта на памука" и едно от най-красивите места на земята. Той се образувал от варовика на множеството минерални извори в областта и днес прилича на разкошен замръзнал водопад. Твърди се, че Клеопатра е посещавала Памуккале и днес можете да се потопите в извора на Клеопатра там. 

Красивите тераси и басейни на Памуккале са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Но ако искате да се насладите на уникалността на това място, побързайте, защото изворът все повече затихва и не е сигурно до кога ще продължи да съществува. Някои от варовиковите му басейни за съжаление вече са празни, а водата намалява и скоро е възможно белият калций да се замърси така, че да се разпадне.

Понеже Памуккале е една от най-големите забележителности в Турция, притокът на туристи от цял всят е огромен. Затова най-добре е да се пътува през април или октомври, когато времето в Памуккале е достатъчно топло за къпане, а туристите са по-малко.