“рето летище в »станбул

“рето летище в »станбул

“ретото летище в »станбул - “урци€ (на†турски:†İstanbul Yeni Havalimanı) е летище в строеж в квартал јрнауткьой в европейската част на »станбул, “урци€ - между …еникой и јкпинар. “ретото летище на »станбул - “урци€ се планира да бъде най-гол€мото летище в света, с 150 милиона пътници годишен капацитет.

“урци€ налага строителството на трето летище в »станбул , поради липса на капацитет в съществуващите две летища в »станбул - “урци€ -"јтатюрк"†и летището в азиатската част на града†"—абиха √ьокчен".

“урското летище "јтатюрк" в европейската част на »станбул - “урци€ не може да бъде разшир€вано с повече допълнителни писти и съответно да поеме нарастнали€ въздушен трафик към и от »станбул, поради което се налага изграждането на трето летище в »станбул.

“ъргът за строителство на третото летище на »станбул - “урци€ се проведе на 3 май 2013 г. и предвижда концесионирането му с 25-годишен договор за експлоатаци€ след изграждането на съоръжението. —лед като третото летище на »станбул бъде въведено в експлоатаци€, то ще бъде най-гол€мото летище в света, с капацитет от 150 милиона пътници годишно. ќбщата стойност на проекта с реализаци€та по изграждането на третото летище на »станбул възлиза на около 7 милиарда евро.

—троителството на третото летище на »станбул -“урци€ тр€бва да приключи по план през 2017 г. ќткриването на новото трето летище в »станбул ще доведе до увеличението на въздушни€ трафик над Ѕългари€ с около 50% в сравнение с 2014 г. “ретото летище на »станбул ще има шест писти и четири терминала, а при нужда капацитетът му ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година.