¬ремето
в
»станбул

13 ∞C

—лаб дъжд

в€тър 20 км/ч

2024-04-20 10 | 14 ∞C
2024-04-21 10 | 19 ∞C
2024-04-22 14 | 20 ∞C
2024-04-23 16 | 23 ∞C

“емпература на водата

13 ∞C
10 интересни неща които тр€бва да се направ€т в »станбул

10 неща които тр€бва да се направ€т в »станбул

»станбул е един от най-големите градове, важно морско пристанище, промишлено-търговски и културен център на “урци€. –азположен в хълместа местност на двата бр€га на Ѕосфора, на ћраморно и „ерно море »станбул е единствен град в света намиращ се на два континента.


ƒа хапнеш рибка


ƒа хапнеш рибка

Ќепременно хапнете сандвич с черноморска скумри€ Ц balı k ekmek , (балък екмек) Ц буквално риба с хл€б. ѕродават ги около кейовете, например под моста √алата, на европейски€ бр€г под ≈гипетски€ пазар и навс€къде, където се разхождат повече хора около Ѕосфора или «латни€ рог.

  
†ї

ƒа се разходиш до ѕринцови острови


ƒа се разходиш до ѕринцови острови

ƒа се разходиш до принцовите острови в »станбул е едно от 10-те Ќ≈ўј, които тр€бва да направиш посещавайки »станбул. ѕринцовите острови е любимо м€сто за плажуване на жители и гости на »станбул. ƒо островите се стига с ферибот от квартали: Ѕостанджи,  адикьой и  артал Ц от азиатската част, и от  атабаш и —иркеджи от европейската. ‘ериботът спира само на населените острови Ц Kinali, Burgaz, Heybeli и Buyuk Ada. ¬ древността били наричани Уќстрови на хоратаФ, по време на ¬изантийската импери€ се наричали Уќстрови на —вещенициФ, заради безбройните манастири по т€х, а цветът на скалите им накарал турците да ги описват като У„ервените островиФ (Kizil Adalar). —амо преди век те станали попул€рни като курорт и м€сто за морски бани. Ќ€кога там са живеели монаси и рибари.

  
†ї

ƒа се разходиш с лодка по Ѕосфора


ƒа се разходиш с лодка по Ѕосфора

јко не сте видели Ѕосфора, значи не сте били в »станбулФ Ц това ще каже всеки. «адължително тр€бва да видите сливане на „ерно и ћраморно море. ѕрепоръчително е за разходката да изберете делнични дни, има по-малко туристи.

  
†ї

ƒа намериш кра€ на ≈вропа


ƒа намериш кра€ на ≈вропа

»станбул е град на два континента. –азходете се край Ѕосфора от Ѕебек до  уручешме. »зпийте едно кафе в малката сладкарничка на брега, полюбувайте се на пролива. “ова наистина е крайна точка на ≈вропа.

  
†ї

ƒа видиш главата на медуза √оргона и да пожелаеш нещо


ƒа видиш главата на медуза √оргона и да пожелаеш нещо

–азположени около —ин€та джами€, цистерните …еребатан е едно от задължителни места за туристи. ќгромното подземно водохранилище, н€колкостотин мраморни колони, на една от т€х Ц в основата на колона е главата на медуза √оргона, тр€бва да се намисли желание (сбъдва се, проверено).

  
†ї

ƒа намериш ѕариж


ƒа намериш ѕариж

ƒа намериш ѕариж на 500 километра от —офи€. Cezayir Sokak е ѕарижката улица в »станбул! ћалки улични кафенета, газени фенери, цветни водопади на мушкато Ц лесно е да се сбърка със старите парижки улички.

  
†ї

ƒа объркаш јзи€ и ≈вропа


ƒа объркаш јзи€ и ≈вропа

 олкото и да е странно, но най-добър европейски шопинг, е в азиатската част на града.

  
†ї

ƒа опровергаеш най-известен мит


ƒа опровергаеш най-известен мит

’оланди€ не е родината на лалетата, там те б€ха внесени от ќсманската импери€. »зобилие от лалетата ще видите в стари€ град, а ако искате да купите луковиците, Ќ≈ ходете на цветарски€ пазар (Cicek Pazari) Ц там се продава всичко, освен цвет€та.

  
†ї

ƒа се разходиш с платноходка


ƒа се разходиш с платноходка

—лед н€колко урока, можете да се разходите из Ѕосфора на €хта, самосто€телно или с компани€.

  
†ї

ƒа преброиш стъпалата на √алата


ƒа преброиш стъпалата на √алата

ќт върха на кулата √алата исторически€ център на »станбул се вижда като на длан.  улата е разположена на хълм на брега на «латни€т рог.

  
†ї