Езерото Ван

Езерото Ван с църквата, Турция

Езерото Ван е разположено в Арменското плато в Източна Турция. Езерото Ван в Турция е едно вълшебно място, много повече от загадка в кръстословиците ни.

 Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г.. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник,  който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.

 Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. В тюркоазените му води със странен химичен състав от сол и сода, живее сьомговата риба „инджи кефали”, която често може да бъде видяна да лети нагоре по течението на река Бенд-и-махи, на път към дома си.

Освен с летящи рибки, района е известен със странната порода котки Турски Ван, популярни с различния цвят на очите си и любовта към плуването и риболова!

 Езерото Ван се смята за център на древното царство Уратру (Арарат) или още наричано царство на Ван, чиито крепости са на островите в басейна, като добавим стръмните брегове и вулканичните конуси около него, приказната обстановка е гарантирана.

На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Тя е средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи , барелефни резби и фризове с библейски сцени.

Езерото Ван Турция

Според легендата, острова получава името си от трагичната любовна история, между жена на име Тамар, която живеела на острова и злощастно влюбен в нея мъж. Всяка нощ той я посещавал, докато водите на езерото не го погълнали. Последното, което промълвил било „Ах, Тамар”. Местните вярват, че езерото е забулено в магия и от него редовно излизат ангели.

 Друг местен мит е че в дълбокото 450 метра езеро живее чудовище-страшен плезиозавър дълъг над 15 метра, забелязан за пръв път през 1995г.

 В тази местност миналото се преплита с настоящето, историята с легендите, духовното с материалното и вълшебството с реалността, буди чувство за нереалност и божественост.

И преди да се разделите с това странно и приказно  място, не забравяйте да опитате местните специалитети, например  "Отлу пейнир" - бяло сирене с различни билки, което се продава из цяла Турция, киселото мляко-толкова гъсто, че може да се разреже с нож или пък супата „айрян аш” от горещо мляко с киселец.

 

 


Любопитно за езерото Ван.


Любопитно за езерото Ван.

Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Тъй като не се оттича водата му, странно е, че има предположения за запазен през годините плезиозавър. Смята се, че чудовището е с дължина 16 метра и е с шипове по гърбовата част. Забелязан е за пръв път през 1995 година, а две години по-късно местен човек заснема филм по въпроса и издава книга. Повече от 1000 човека са заявили, че са видели чудовището от езерото Ван, но научните експедиции не откриват езерното същество. Тъй като тези части на страната не са особено развити по отношение на туристите, много хора считат мълвата за опит да се привлекат повече хора.

  
 »

Езерото Ван


Езерото Ван с църквата, Турция

Езерото Ван е разположено в Арменското плато в Източна Турция. Езерото Ван в Турция е едно вълшебно място, много повече от загадка в кръстословиците ни.

  
 »

Забележителностите на Истанбул


Истанбул

Топ забележителностите, които трябва да посетите в Истанбул. Снимки от Босфора, синята джамия и нещото, и забележителностите в Истанбул, които не бива да пропуснете за нищо на света...

  
 »

Кападокия


Кападокия

Кападокия (в превод) Земя на красивите коне е разположена върху вулканично плато образувано преди милиони години. Подземни градове, причудливите скални гъби и пирамиди,   скални църкви са само част от чудесата в местността Кападокия

  
 »

Памуккале


Памуккале

Памуккале или „замъкът на памука” е известен курортен град в провинцията Денизли и един от най-забележителните природни феномени на Турция. В следствие на множество земетресения в местността са се образувани многобройни минерални извори, благодарение на високото съдържание на варовик във водата се е образувал Памуккале.

  
 »

Чанаккале


Чанаккале

Чанаккале, Древна Троя е разположен на широкият само 1200м проток на Дарданелите свързващ Мраморно и Егейско море. В България Чанаккале не е известно място за почивка а по-скоро отправна точка за ферибота. 

  
 »