Турска кухня

Турската кухня е позната на българите още от древността, различията в религията, както и средиземноморското влияние обаче, водят до някои различия.

Турската кухня е микс от средиземноморска, арабска и балканска кухня. За всеки турски район са характерни определени ястия и местни специалитети, кухнята им е нехомогенна и разнообразна, като едни и същи ястия могат да бъдат намерени в различни варианти и с различни съставки спрямо регионите в които се приготвят.

Предястията са в основата на турската кухня, като често са толкова хранителни, че могат да заменят основното хранене. Типичен пример е „имамбаялдъ” – зеленчуково ястие на основата на патладжана (често срещан в турската кухня). Има ресторанти специализирани в предлагането единствено на предястия!

Рибата и морските дарове също присъстват на масата, най-често хамсия.

Безспорно турската кухня е най-известна с десертите си. Баклавата, приготвяна по най-различни начини, реването, кадаифа и тулумбите са само част от сиропираните изкушения на турската кухня. Други типични десерти са ашурето(пудинг от зърна,плодове и ядки), сютляша и небезизвестният турски локум!


Свинско месо в турската кухня


Въпреки, че религията не позволява свинско месо в турската кухня, Турция е известна с кебапите от телешко, агнешко или пилешко. Кебапът представлява месо на шиш приготвяно по различни начини. Супите също намират място на масата, агнешки курбан, типичната за нас леща, само че в крем вариант, пилешка и разбира се шкембе чорба.