Забележителности и местата в Кападокия

Забележителности в Кападокия- местата, които трябва да посетите за 1, 2 или 3 дни!


Долината Зелве


Тук можете да видите многобройни жилища в скалите. 

  

Подземният град Деринкую (Derinkuyu)


Най-дълбокият от 36-те подземни града в Кападокия. Разположен е на няколко нива под земята. С петте си етажа, достигащи 60м дълбочина, Подземният град Деринкую (Derinkuyu) може да подсложни 20 хиляди души, заедно с добитъка и хранителните запаси. 

Открит е за посетители през 1969 и днес половината от площта на комплекса е достъпна за посетители. Уникална за комплекса е намиращата се на вторият етаж просторна зала със сводест таван. 

  

Подземният град Kaymakli


Kaymakli Underground City е най-широкият от подземните градове в Кападокия. Отворен за туристи през 1964 . Намира се на около 20км от Невшехир. 

  

Ihlara Valley


Ihlara Valley (участъка между Ihlara и Belisirma)- едно от най-красивите места в цяла Кападокия

  

Скалните църкви Гьореме


По-известни сред скалните църкви в Гьореме са Елмалъ килисе (Църквата на ябълката), Токалъ килисе (Църквата на катарамата), Азизе Барбара килисеси (Църквата на Света Барбара), Йиланлъ килисе (Змийската църква), Каранлък килисе (Тъмната църква) и Чаръклъ килисе (Църквата със сандали). На 10км от Гьореме се намират  Zelve Open Air Museum и Goreme Open Air Museum.

  

Юргюп


Град Юргуп в Кападокия се намира в подножието на голямо плато по пътя от Кайсери до Невшехир. Юргуп е известен с хотелите в скалите, виното, ръчно изработените килими и нощния си живот. Може да отседнете в стая в хотели в скалите, ако не разрушавате историческата им структура. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове.

Градът е заобиколен от обширни пространства, прорязани от великолепни розови варовикови скали- т.нар. "вълшебни комини". 

  

Ортахисар


Най-забележителното формирование- Замъкът Ортахисар е разположен в пещера на височина 86 м. Замъкът е използван за отбрана и като жилище. Намира се на 15 км от град Невшехир, по пътя за Юргюп.