—ин€та джами€ —ултан јхмед в »станбул

—ин€та ƒжами€ (—ултан јхмед), »станбул

¬ стари€ град »станбул се намира едно от чудесата османската архитектура и покровител на в€рата Ц джами€та Д—ултан јхмедФ. ≈дноименни€т храм е построен по заповед на —ултан јхмед I през ранните години на 17 век.

ƒжами€та —ултан јхмед в »станбул е уникално архитектурно творение, което днес е една от най-посещаваните дестинации в европейска “урци€.

ƒжами€та —ултан јхмед в »станбул†представл€ва палитра от синьо, зелено и б€ло, а заради стотиците сини плочки във вътрешността на джами€та, храмът —ултан јхмед е по-известен с наименованието си Д—ин€та джами€Ф.

–азмерът на молитвеното отделение на исл€мски€ храм достига около 65.1 на 72.4 метра. ¬исочината на централни€ купол на джами€та —ултан јхмед е цели 43.3 метра и по този начин храмът бива разпознаван от доста гол€мо разсто€ние. јрхитектурата на джами€та е изва€на до съвършенство. ѕропорциите на куполите, минаретата и полукуполите са идеални. Ќад храмът се издигат шест минарета, което е отличаващо от общоприети€ брой за минарета на джамиите по това време Ц четири. ѕаметникът на османската в€ра е изграден с 260 цветни прозорци и стъклописи, които доизграждат едно съвършено творение на архитекта —едефк€р ћехмед ага.
«а да се посети храма задължително тр€бва да сте боси.


 оментари