Телефони и роуминг в Турция

Турция не е в Европейския съюз и разговорите в роуминг ще ви излязат скъпо. Ползването на телефоните в хотелските стаи не е препоръчително тъй като може да ви излезе скъпо.

Проверете роуминг тарифата на Вашият мобилен оператор преди да заминете. Евротарифите обикновено са обвързани с ужасно високи цени на разговори в държави извън европейския съюз. Важно е преди да заминете за Турция да смените тарифният план на Вашия номер с такъв, който предлага балансирани цени за Турция и другите държави извън евро зоната. 

За щастие в повечето ще имате достъп до безжична WiFi мрежа. Ако разполагате с лаптоп, смартфон или таблет има алтернативни решения за по-евтини и почти безплатни разговори в роуминг- например VOIP доставчика Nonoh за компютри и лаптопи, приложението Viber за смартфони както и разбира се Skype ако не пропуснете да заредите своя кредит преди пътуване. 

Кодът на България е 00359 (+359), на София 2.  Мобилни телефони се набират с кода на България и кода на моб. оператор без 0 отпред.

Важна информация при пътуване до Турция с автомобил! 

Ако влизате в Турция с чужда, лизингова или фирмена кола, задължително е наличието на пълномощно преведено на турски език!

Ако влизате в Турция с фирмена кола, дори Вие сте управител на ООД / ЕООД или собственик на ЕТ нужно е изрично фирмата да упълномощи водача с правото да управлявата колата на територията на Турция

Пълномощното се извежда при нотариус. Със завереното от нотариус пълномощно следва да отидете в лицензирана преводаческа фирма, която да извърши легален превод на Вашето пълномощно на турски език. 

В преводаческата фирма нотариално завереното пълномощно на български език се прикрепва към превода на турски език и се поставят печат на кантората за преводи. 

Според информация от турското посолство документа дори трябва да бъде легализиран, за което трябва да предвидите още поне 3 работни дни. 

Целият процес по

превод и легализация на Вашето пълномощно за пътуване в Турция

можете да извършите във фирма Давитоз

Преводи на пълномощното за пътуване в Турция можете да поръчате онлайн, а Вашите документи да получите от офисите на Давитоз в София, Пловдив, Варна, Бургас или по пощата. 

Цените за превод на документи и пълномощни на турски език в Давитоз са от 19 до 29 лева на страница в зависимост от документа и срока за извършване на превода на турски език